Vad skiljer digitala mot traditionella jurister?

Det finns nästan inget område i samhället där den digitala utvecklingen inte har tagit sig in. Vilket vanligtvis är en positiv sak eftersom det underlättar arbetet för miljontals personer. Du kan idag ha tillgång till produkter och tjänster på ett helt annat sätt än för bara några årtionden sedan. Naturligtvis finns det fortfarande behov av verkliga personer. Det är ingen risk att robotarna kommer att ersätta den mänskliga rasen. Men det är ganska intressant att se allting de klarar av. 

Eftersom det är en person som programmerar roboten eller datorsystemet så ligger de alltid snäppet högre. En helt vanlig lekman kanske tycker det verkar utomjordiskt men en bra programmerare kan göra ganska mycket. Vad de satsar på kan vara en fråga om pengar, de jobbar där de får som mest betalt. Eller så handlar det om intresse, du tar något du kan och förvandlar det till en digital tjänst. Detta är något som bland annat jurister har gjort. 

Du klarar dig inte själv

I flera områden så klarar sig varken ett företag eller en privatperson utan hjälp av juristerna. Lagen är så pass komplicerad att det krävs flera års utbildning och erfarenhet för att kunna tyda den. Men det är ju samma sak om du vill jobba som läkare eller köra lastbil. Ingen föds med dessa talanger utan du lär dig. För att sedan använda det till att göra något för andra. RiVe hjälper dig med dina juridiska frågor. 

De flesta tycker det är ganska skönt att slippa tänka på lagar och regler. Du har så mycket annat att göra, som att driva ett företag och göra dina kunder nöjda. Det som är viktigt i sammanhanget är att välja en bra jurist eller byrå. Någon som kan sina saker och som är villiga att stå vid din sida. Som kan ge goda råd och hjälpa dig undvika alla de fallgropar som finns bland alla lagar och förordningar. Du har kontaktinformation till RiVe

En ny sorts kriminalitet

När du ser på digitala jurister och traditionella så finns det vissa olikheter. En dator kan programmeras att upptäcka fel i avtal och kontrakt, till exempel. Den kan också användas för att registrera vissa uttryck som brottslingar använder på nätet. Bland annat har dessa program visat sig vara ett bra redskap i jakten på pedofiler. Men det räcker inte med ett program, och det är här som traditionella jurister kommer in i bilden. Därför är det viktigt att jurister har gedigen kunskap om brott på nätet. Läs mer i denna artikel i Sveriges Radio

De kan varna andra för vad som är möjligt idag. Många är inte medvetna om hur smarta brottslingarna är och hur mycket de utnyttjar de digitala medlen som finns tillgängliga idag. Pedofiler, till exempel, är aktiva på de sociala nätverken och letar efter unga måltavlor som de sakta men säkert leder till sina mål. Föräldrarna måste vara medvetna om detta och även veta hur dessa nätverk fungerar. Jurister kan göra mycket för att informera dem om hur de ska skydda sina barn.

Det är också vanligt med ekonomisk kriminalitet, och även här kan digitala och traditionella jurister samarbeta. Med olika system och program kan du skydda dig till en viss gräns, men du måste lära dig hur. Inom vissa områden kan du få råd av din IT-expert, men även specialiserade jurister har mycket att säga om ämnet. 

Välja en bra jurist

Nu är det inte bara att ringa närmaste jurist och boka in en tid. Det kan bli bra, men ofta är det bättre att kontrollera bakgrund, utbildning och referenser. Juridiska byråer kan erbjuda en rad med olika tjänster. Vissa har ett speciellt erbjudande till nya företag som precis startat upp. De kan få hjälp av de digitala juristerna vilket kostar mindre. Samtidigt har de alltid tillgång till en helt vanlig person, en utbildad jurist som kan ta hand om alla andra ärenden. Om vikten av att välja en bra jurist kan du läsa i denna artikel i Dagens Juridik. För ofta är det en blandning av digitalt och mänskligt som fungerar allra bäst. 

Naturligtvis beror det mesta på vad du sysslar med. För att köpa en bostad är det ofta bra att kontakta en jurist för att få till ett bra avtal. Men det är inte alls samma sak som när du förhandlar med ett internationellt bolag om rättigheterna till att sälja en viss produkt. Eller när du säljer ett köpcentrum som du byggt, och så vidare. Poängen är den att du ska välja laglig hjälp som passar dina behov. Stora eller små, det är viktigt att ha det allra bästa. 

Det finns alltså plats för både digitala och traditionella jurister i samhället. Ett billigare alternativ för laglig hjälp kan bidra till att fler satsar på egen verksamhet. Det viktiga är ju hela tiden att du och dina tillgångar skyddas.