Silversmide ӓr en underbar konst

Det finns få saker som kan ge så stor tillfredsstӓllelse som ett hantverk. Man bӧrjar med något otympligt som en klump silver eller planka, fӧr att sedan skapa något alldeles speciellt av denna bit. Ett smycke, en hylla, en klӓnning, och så vidare. Ett av de finaste konsthantverken som finns ӓr silversmide och många glӓdjer sig åt det faktum att det fått ett uppsving de senaste åren.

176-4-silversmyckeEn klar fӧrdel med silversmide ӓr att det inte ӓr så skrymmande. Man kan sitta hemma och utӧva sin hobby eller konstart, det krӓver inte så stor utrustning eller plats. Det ӓr klart att vartefter som man blir mer van vid det och kanske utӧkar sina kunskaper så kan man vilja ta itu med stӧrre uppgifter. Men de allra flesta håller sig till mindre alster, dӓr smycken ӓr det absolut populӓraste.

Lӓra sig silversmide

Man kan lӓra sig en hel del med kortare kurser. En del tar en helg och lӓr sig grunderna, fӧr att sedan bygga vidare på detta. Andra bokar in en sommarsemester på landet dӓr man stannar en vecka eller två fӧr att lӓra sig silversmide. Nӓr man sedan kommer hem skaffar man sig lite verktyg och fortsӓtter med hantverket, fӧrdjupar sig och fӧrbӓttrar sin teknik.

Nӓr man vӓl behӓrskar grundern i denna underbara konst kan man vara redo fӧr nӓsta steg. Det finns fortsӓttningskurser dӓr man grenar ut inom olika områden i hantverket och får lӓra sig ytterligare tekniker och tips. Återigen ӓr det sedan en fråga om att praktisera det man lӓrt sig, fӧr att få ett riktigt ordentligt grepp om det hela.

Jobb eller hobby?

De flesta har silversmide som en hobby, men det kan bli en lӧnsam sådan. Har man talang och inspiration, tillsammans med kunskap om hantverket, så kan man tillverka mycket fina saker. Just smycken har en stor marknad, det ӓr alltid populӓrt med silversmycken. Men ӓven andra fӧremål tillverkade i silver kan sӓljas eller ges bort. Vill man satsa helhjӓrtat på silversmide ӓr det naturligtvis viktigt att ha den nӧdvӓndiga kunskapen. Men många bӧrjar lite smått med att sӓlja till vӓnner och bekanta fӧr att sedan utӧka kundkretsen  ytterligare.

Ibland får man vara med om roliga saker nӓr man behӓrskar ett hantverk. Läs mer i den här artikeln om hur Leksands folkhögskola bjöd in konstnärer och smeder för att tillverka smycken av gammalt material. Detta ӓr återvinning på hӧgsta nivå och ett sӓtt fӧr dessa silversmeder och andra att visa hur skickliga de ӓr. Lӓrdomen av detta ӓr att det inte finns grӓnser med hantverk som silversmide. Har man kunskap, material och verktyg samt lite fantasi så kan man skapa underbara saker. Fӧr en del ӓr det ett sӓtt att få utlopp fӧr det de har inom sig, kӓnslor och tankar som formas till smycken och andra saker. Något som man ӓr stolt ӧver och gӓrna visar upp fӧr andra.