Så kan restauranger minska matsvinnet

Egentligen är det nu inte bara restaurangerna som bör ta sig en ordentlig titt i spegeln. De flesta hushåll kastar varje år massor med mat. Men det är säkert på matställen som du märker det allra mest. Här gäller det att balansera förtjänsten med kvalitet. Samt med en tanke om din miljö. Att kasta mat är dock en komplex situation som har flera olika aspekter.

Bland annat så borde det inte vara rätt att kasta mat när så många går utan. Det är tråkigt att se hur vissa dör av en brist på mat när andra kastar bort något bara för att de inte tycker om det. Helt klart är det svårt att göra så mycket åt ett visst svinn. Men de flesta kan absolut förbättra sina vanor. Ofta börjar det hela med en ny inställning. Både till mat och andra frågor.

Bra restauranger som satsar på kvalitet

Många restauranger har en fast meny. Dels en med många rätter som används på kvällar och helger. Men ofta en lite mindre meny för lunch eller brunchgäster. Detta är faktiskt ett utmärkt sätt att minska matsvinnet på. För när du vet precis vad du ska servera så köper du bara in de råvarorna. Du kan planera i detalj vad som behövs, samtidigt som du lämnar lite utrymme för variation. För brunch buffé i Stockholm finns alternativ för alla smaker.

Här kommer skickligheten verkligen till sin rätt. En riktigt bra chef eller restaurangägare kan förutse vad som behövs och hur mycket de ska köpa in. Naturligtvis är det viktigt att ha lite marginal, gästerna ska kunna beställa allt som finns på menyn. Men med en del planering går det att minska svinnet avsevärt. Det är fint att se hur allt fler matställen satsar hårt på denna sorts inställning. Mr French är en fin och härlig restaurang i gamla stan som du inte får missa.

Trenden att äta ute

Det är inne att äta ute. Egentligen är det ingen ny trend utan den har funnits ett bra tag. Vad som kan variera är vilka matställen som är populära och vilken sorts mat som folk väljer. För inte så länge sedan var det få restauranger som serverade vegetariska rätter, för att inte tala om vegant. Idag finns det flera ställen som inte ens handskas med kött eller fisk utan helt och hållet fokuserar på detta sorts cuisine.

I många städer är det vanligt att äta ute till lunch. Det är smidigare än att ta med sig matlåda och priserna är rimliga. Men allt fler väljer också att gå ut på kvällen. Kanske till den lokala pizzerian eller restaurangen, men även lite lyxigare omgivningar. Många tycker mat är tråkigt att laga och vill hellre gå ut på restaurang. Läs mer i denna artikel i Aftonbladet.

Men vare sig du tycker om att laga mat eller inte så finns det alltid bra tillfällen att äta ute. Inte bara för att fira något speciellt utan bara för att njuta lite extra av livet. Du kan gå tillsammans med familjen eller bara som ett par. Det är inte ovanligt att träffa sina kompisar över en bit mat på något mysigt ställe istället för att träffas hemma hos varandra. Speciellt skönt när det rör sig om en tjejträff eller killgänget.

Inte slösa med råvarorna

Vad kan då göras för att minska slöseriet med mat som är så vanligt? Till att börja med är det alltså inställningen som måste justeras. En del kockar har tränat eller jobbat på restauranger där det är en dålig vana att kasta mat. Inte bara rester eller potatisskal men hela grönsaker eller annat. Bara för att det börjar bli lite gammalt eller fult.

Samtidigt finns det restauranger som sätter en ära i att använda allt de köper in. De gör fantastiska rätter med potatisskal och morotssnuttar. Det finns ingen gräns för deras fantasi och du kan aldrig gissa att det faktiskt är sådant som annars skulle kastas. Naturligtvis är detta inte möjligt för alla, men en del kan de flesta ändå göra.

Metro tipsar här om hur både restauranger och privathem kan minska matsvinnet. Bland annat så rekommenderar de att använda frysen. Vissa matvaror måste du ha färska, men bra mycket kan frysas. Hur du sedan tinar dem kan vara avgörande för smaken. Och ibland är du begränsad i hur du kan använda dessa frysta varor. Det brukar bland annat inte gå att hyvla skivor av ost som varit frusen. Men den kan med fördel användas i gratänger och på pizzan.

De allra bästa restaurangerna

Om du har ett val så borde det vara självklart att gå till den restaurang som respekterar miljön. Det är klart att maten måste vara god, men om det är två likvärdiga ställen så är det viktigt att uppmuntra de som jobbar för något gott. Men ofta så är detta inte fokus för värderingar och belöningar. Det är något som du måste ta reda på själv.

Så när du finner en restaurang som jobbar på att minska matsvinnet ska du sprida ordet. Berätta för alla du känner om hur god maten är och vilken fin inställning de har. Andra recensioner är lättare att hitta. Det finns experter som regelbundet går runt och kontrollera olika matställen. Sedan ger de antingen belöningar eller lägger helt enkelt ett gott ord. I vissa tillfällen kan en god recension från dessa experter vara avgörande för affärerna. Sydsvenskan skriver om hur restauranger rankas varje år.

Respektera jordens resurser

I Amerika är det vanligt att du tar med dig resterna hem. Det kallas för doggy bag men de flesta ger det inte till hunden utan äter maten nästa dag. Om svenska restauranger skulle börja med det så skulle svinnet säkert minska. Orsaken till att inte fler ber om resterna här är att de känner sig generade. Men om det blir en trend så gör det ju ingenting, tvärtom då är du inne om du ber om matlåda. Det räcker säkert att någon kändis börjar med den här vanan för att alla ska följa efter.

Ett sätt minska matsvinnet rent allmänt är genom att köpa mogna frukter och grönsaker. De som står i kö för att bli kastade hos distributörerna eller snabbköpen. Här kan både restauranger och privatpersoner slå ett slag för saken. Det är sant att det kräver lite mer tid för den som lagar maten. Du måste kanske handla samma dag eller gå oftare till butiken. Men i gengäld så kan du förhindra att mat kastas i onödan.

Ett steg i taget

Det finns gott om mat i världen. Men den är inte jämnt fördelad. Detta är ingenting som de flesta kan göra något åt. Men vad alla kan göra är att fatta beslut inom sin egen lilla sfär. Du måste inte låta en vana hindra dig från att spara på jordens resurser. Bara för att det finns så mycket tillgängligt så behöver ingen slösa med det.

Istället gäller det att skapa goda vanor. Att vara medveten om hur du kan minska matsvinnet och istället ta vara på det som finns. Det kan kräva en viss insats från din sida, men det är väl värt ansträngningen. Experiment har visat hur lätt det är att spara mat och inte vara lättvindig med den. Det är något som går att göra i en helt vanlig restaurang.