Modernt påskfirande en salig blandning

Många ser fram emot påsken, av flera olika anledningar. Framför allt så handlar det kanske om ledighet. Skolorna är stängda ett par veckor och hela familjen kan slappna av tillsammans. Men sedan så är det ju också firandet som kan locka. Allt godis, den goda maten och annat som hör till en högtid. Att påsken egentligen är den allra viktigaste kristna högtiden är det inte så vanligt att tänka på.

Den grundläggande anledningen till at fira påsk är Jesu död och uppståndelse. Beroende på vilken religion folk hör till så firas fredagen eller söndagen allra mest. Plus att inom vissa stora, kristna religioner så använder de sig av en annan tideräkning och då kan påsken infalla en vecka efter den svenska. Men allt det här är något som det stora flertalet inte har så stora åsikter om. För dem är det en trevlig helg som är till för att samla familjen. 

Sprida påskens budskap

Det är lite som under julhelgen. En social tillställning med god stämning. Påsken firas ju också på våren när allting känns så mycket lättare. När blommorna börjat titta fram och solen faktiskt värmer ibland. Genom att göra påsken lite extra så kan du ta vara på den här trevliga atmosfären av liv och ljus. Hitta inredning till påsken som är mysig och rolig. 

Gult är en ganska naturlig färg för påsken. Dels har du alla pingst-och påskliljor som ju är starkt gula. Tussilagon bidrar till att sprida glädje, samt alla krokusar och andra trevliga blomster. Traditionen med påskris är något annat som för med sig färg in i stugorna. Det behövs inte så mycket mer för att förvandla ett vanligt vardagsrum eller kök till en festlokal. 

Att pynta är alltid roligt och när du har ett tema blir det ännu mer speciellt. Barnen brukar älska att vara en del av alla förberedelser och i många skolor börjar de göra påsk-dekorationer direkt efter jullovet. Oavsett vad du tror på så brukar också många barn tycka det är roligt att klä ut sig till påskkärringar och få påskägg. En del familjer har en tradition med skattjakt till påsk, då alla får ledtrådar som tar dem upp och ner överallt. 

Påskens blandade ursprung

Även om påsken är en kristen högtid så är inte alla traditioner det. Inte för att det gör så mycket för de flesta, det är bara de mycket religiösa som verkligen tänker på budskapet. Det är lite synd anser en del, eftersom Jesu död är så viktig i kristenheten. För inte så länge sedan spelades det bara kyrkomusik i radion på långfredagen. Idag är det svårt att märka någon skillnad. En del ser dagens påskfirande som en salig blandning. 

I ett så pass sekulärt samhälle som det svenska kan det vara svårt att kombinera religiösa övertygelse med det dagliga livet. För att inte glömma hur många andra religioner som nu är en del av grannskapet. Nyckeln är naturligtvis ömsesidig respekt. Det går att balansera allas åsikter mer eller mindre lyckat. Om du bara vill lyssna på speciell musik ska du få göra det. Samtidigt så kanske de andra inte behöver spela sin popmusik på allra högsta nivå. I alla fall inte om de vet om att det finns religiösa personer i närheten. 

Ansvarsfullt pyntande som gläder alla

Blommor är egentligen inte religiösa, men det är svårt att fira påsk utan att ha med dem. Att äta ägg är inte lika speciellt nu för tiden när nästan ingen festar, men det spelar inte heller så stor roll. Semlorna börjar säljas tidigt i butikerna, de hör till Sveriges mest uppskattade bakverk. Däremot så är det viktigt att välja rätt fjädrar till påskriset, för här kan du verkligen stödja en god sak. Sveriges Television skriver om varför många inte använder fjädrar i påskriset. 

Det har nämligen visat sig att de stackars kalkoner och hönor som används för att plocka fjädrar lider under processen. Såvida du inte är helt säker på var fjädrarna kommer ifrån kan det därför vara bäst att välja andra alternativ. Syntetiska fjädrar, till exempel, eller något helt annat. På sina håll har kommunerna knutit färggranna band i påskriset eller några helt andra dekorationer. Egentligen är det ju så här som nya traditioner kommer fram, så ingen behöver känna att något har gått förlorat. Det handlar mer om en justering för att värna om alla, inklusive djuren. 

Föra traditionerna vidare

En av orsakerna till att påsk och jul, samt midsommar och andra högtider, fortsätter att vara så populära är för att de är fulla av traditioner. Naturligtvis har flera av dessa festligheter en religiös början, men nu för tiden är det få som tänker närmare på det. Samtidigt så har affärsvärlden hoppat på trenderna och uppmuntrar folk att köpa allt fler saker. Det kan vara på gott och ont, för du kan i alla fall hitta ett stort utbud av pynt och annat som hör påsken till. Tänk om det inte fanns ägg att köpa när du så gärna ville äta dem?

Traditioner är inte stillastående, utan de är i konstant utveckling. En del saker kommer och går, medan andra fortsätter att vara en del av firandet. Det är nog svårt att tänka sig en påsk utan ägg, men påskharen har inte alltid varit så populär. Nu när fjädrarna i påskriset kan ifrågasättas så kanske det leder till nya vanor eller trender. Allt det här är en naturlig del av livet, det är ju så det skapas något nytt och fräscht. 

Flera familjer har också skapat sina egna traditioner. Det kan vara någon utländsks släkting som har introducerat en viss sedvänja. Eller så har det att göra med intresse eller den aktuella jobbsituationen. En familj som inte har det så gott ställt kanske börjar göra sitt eget påskpynt. Men fortsätter med det även när den ekonomiska situationen förändras bara för att det är så trevligt. Har du någon som inte är så förtjust i ägg eller som är vegetarian kan nya seder uppstå runt detta. 

Vikten av sedvänjor

Det har visat sig att traditioner och sedvänjor har en viktig plats här i livet. De kan föra folk samman runt ett gemensamt intresse. Och det är också ett sätt att koppla samman det flutna med framtiden. Traditioner går ofta omlott mellan det gammalmodiga och moderna. Nya trender bygger på de gamla, och på det viset så är historien alltid en del av nutiden. 

De allra flesta kanske inte tänker närmare på det hela utan tycker bara det är roligt med påskpynt, adventskalendrar och andra saker som är kopplade till högtiderna. För dem är det ett sätt att komma samman när alla är lediga och avslappnade. Du tar dig tid för familjen, speciellt de seder och högtider som är mest riktade till de unga. 

Att modernt påskfirande är en salig blandning finns det inget tvivel om. Fruktbarhetssymboler samsas med kristna traditioner och ingen tänker närmare på det. De som verkligen tror på det religiösa budskapet har nog andra åsikter men det finns utrymme för alla. För de flesta är det en orsak att komma samman. Samt att släppa fantasin och skaparglädjen lös och pynta hemmet. Vare sig du gör dina egna dekorationer eller köper dem så finns det mycket du kan göra för att skapa en härlig stämning.