Moderna sätt att elda

Vedeldning har gjort en ordentlig comeback, allt fler värmer upp hela huset med kaminer och kakelugnar. Även om det är en mycket gammal tradition i Sverige har man lyckats kombinera gamla och nya tekniker. Resultatet är mycket effektiva kaminer och andra typer av eldstäder.

MA224-eldstadInnan man bestämmer sig för vad man ska köpa kan man tänka efter lite vad som är viktigast för en. Vill man värma upp en hel villa genom att elda behöver man annorlunda utrustning än om man helt enkelt vill njuta av en öppen spis i Söderköping. En täljstensugn, kakelugn eller liknande som man kan koppla ihop mellan de olika rummen kan lätt hålla ett helt hus varmt, även under den kalla årstiden.

Men även med en öppen spis i Söderköping kan man utvinna ganska mycket värme. Den är mest till för att skapa en trevlig atmosfär och värma upp lite i det rum där man har eldstaden. Om man sätter in en spiskassett av gjutjärn kan man dock utnyttja elden mer. Det finns fina varianter som man lätt kan installera i en befintlig eldstad. De har glasfönster så man kan se elden, utan att förlora större delen av värmen. Med de nya tekniker man använder sig av i dessa kassetter räcker veden längre och det bildas inte heller så mycket sot.

När man ska installera en öppen spis i Söderköping är det viktigt att kontakta sotaren först. Denne måste nämligen godkänna spisen innan man kan använda den, så det är bäst att kontrollera allt redan från början. I vissa områden måste man göra en bygganmälan om man vill ha en öppen spis, och ansöka om byggnadslov om man ska bygga om skorstenen. Man ska också försäkra sig om att den spis man valt är typ- och miljögodkänd, speciellt viktigt om man köper den från andra länder.

Genom att lära sig lite om eldning kan man få ut mer nytta och nöje av en öppen spis i Söderköping. Veden ska vara torr, det brukar ta ett par år för att den ska vara perfekt för att elda. Lövträd ger störst effekt, men man kan naturligtvis använda det man har. Om man justerar med spjället kan man också få in just den mängd luft som behövs för att elden ska brinna jämnt. Alla eldstäder fungerar på lite olika sätt, så man kan alltid fråga när man köper den. Sedan är det bara att sätta sig ner och njuta av den sprakande elden.