Mat och miljö

Det finns vissa riktlinjer och regler man måste följa för att kunna bli klassificerad som en miljövänlig restaurang eller storhushåll. Detta kallas för KRAV-certifiering. De restauranger som har denna bemärkning har visat att de satsar på miljö på ett praktiskt sätt i vardagen.

MU46-organisk skogLunnevad Folkhögskola är kravcertifierad, något som gynnar alla. Man lagar sin egen mat, något som både lärare och elever verkligen uppskattar. Maten är bättre och sundare, samtidigt som hela produktionskedjan sköts på rätt sätt. KRAV mat är inte bara ekologisk mat utan den involverar även djupare frågor som arbetarnas förhållanden.

För att kunna säga att Lunnevad Folkhögskola är kravcertifierad måste minst 25% av råvarorna som man använder för att laga mat vara KRAV märkta. Vanligtvis när man väljer att följa en miljövänlig och ekologisk linje i köket så är man intresserad av att öka antal produkter man använder. Faktum är att man kan få mer än en KRAV märkning- två om man har 50% och tre om man har minst 90% av sina livsmedelsråvaror som är KRAV-godkända.

Eftersom Lunnevad Folkhögskola är kravcertifierad visar man att man bryr sig om både miljö och hälsa. Vilda bär, till exempel, kan vara krav-godkända. Bland annat innebär detta att man inte får plocka bären förrän tre år efter en plantering eller konstgödsling. Så lång tid räknar man med att det tar för gifterna att gå ur marken. Men det är inte bara själva bären man ser på. Även plockarnas arbetsförhållanden tas med i beräkningen. Detta gör att man verkligen kan lita på att allt och alla i livsmedelskedjan mår bra.

För att kunna fortsätta med att Lunnevad Folkhögskola är kravcertifierad gör man minst en kontroll om året. Det är därför en fortlöpande handling, något som blir en integrerad del av skolans profil. Många elever i dagens samhälle uppskattar en skola som har ekologisk och KRAV-märkt mat. Man är insatt i de olika frågorna och vill gärna bidra till en bättre värld. Det brukar också vara lättare att få ungdomar att äta bättre mat med mera färska grönsaker om de vet att den kommer från en skonsam produktion som tar hand om djur och mark.

KRAV-märkta produkter kommer inte bara från Sverige. Man har koll på hela världen och olika produkter som importeras. Därför finns det möjlighet att välja olika frukter, typ bananer, kaffe, socker och choklad som uppfyller kraven. Det behöver alltså inte vara tråkigt och enformigt bara för att man är miljöansvarig.