Landets vårdpersonal har fått nog 

Nu räcker det, anser många. Sjuksköterskorna har länge klagat på låga löner och hårt arbete, även om de trivs med yrket så kan det bli ganska jobbigt. Därför har allt fler börjat söka sig till andra former av anställning, eller tar jobb i utlandet. Detta har vart efter skapat en ganska svår situation inom vården som lätt kan trappas upp om ingenting händer snart.

Female doctor writing in patient chart, mid section

En bra sjuksköterska är guld värd, både för sin kunskap och erfarenhet. Många gånger så är det sjuksköterskan som har mest kontakt med patienterna och därmed en mycket viktig person. Alla vet hur svårt det är att vara patient eller anhörig och ett vänligt bemötande kan vara avgörande för att man snabbt återhämtar sig.

Olika möjligheter för sjuksköterskor

Förutom att flytta utomlands eller pendla som många gör så finns det andra alternativ. Ett mycket bra sådant är att jobba som vikarie genom ett bemanningsföretag. En av fördelarna har att göra med den högre lönen, som står mer i proportion till vad jobbet egentligen innebär. För detta är en del av det som man fått nog av. De flesta har ingenting emot att jobba hårt, det är något som står klart redan på ett tidigt stadium under utbildningen. Men det som många tycker är svårt är det faktum att när de sedan står där med ett studielån att betala av och obekväma arbetstider så är lönen lägre än önskvärt. Medlease sjuksköterskebemanning är ett bra alternativ som allt fler sjuksköterskor väljer.

En annan fördel med att jobba genom ett bemanningsföretag är att man kan välja jobb. Speciellt i de större städerna där det kanske finns fler möjligheter med ett stort antal sjukhus och kliniker. Så om det inte passar en att jobba kvällar och helger så tar man inte dessa uppdrag. Och tvärtom-  för de som bara vill jobba natt eller helg så går ju det bra. Allt beror på vad som passar en bäst. En del sjuksköterskor har barn, men en man som kan ta hand om dem på kvällarna. Eller så vill man passa på och jobba medan barnen är i skolan och på fritids, vilket ofta är ett vanligt önskemål. Andra håller på med en vidareutbildning och behöver bara lite jobb för att täcka utgifterna.

Problematisk situation inom vården

Helt klart så sjuder det inom vården av olika problem. Vissa vårdcentraler har en ny läkare varje månad, medan en del patienter står i kö flera månader för en viktig operation. Sjuksköterskorna springer benen av sig för att hinna med allt, och det kan ibland vara svårt med en lite närmare personlig kontakt med patienterna.

Detta och mycket annat ligger bakom ropet om att de fått nog. Genom olika demonstrationer och förhandlingar så försöker man uppmärksamma problemet och komma fram till en lösning. Det här är en yrkesgrupp som vill jobba, men under andra förhållanden. Göteborgs-Posten skriver här om att landets vårdpersonal har fått nog. Vem vet vad framtiden bär med sig, men alla hoppas på att de finner en lösning. Och det snabbt, för redan nu så fattas det personal på flera olika nivåer. til

Hemsjukvården har varit drabbad ganska rejält av sjuksköterskor som flyr till andra anställningar. För de gamla och sjuka som helst stannar i sitt eget hem, men med en viss hjälp och vård, kan detta leda till en katastrof. Hur ska man kunna ta hand om sig själv utan bistånd och vård? På vissa sjukhus rapporteras det om patienterna som får ligga långa perioder ute i korridorerna, utan att något händer. Allt detta måste förändras, innan det är för sent. Det är detta som ingår i uttalandet om att vi fått nog.