Hur du främjar hälsan på arbetsplatsen

Hälsa är ett hett ämne. Både fysisk och mentalt välbefinnande är något som bör prioriteras. Inte bara på arbetsplatserna men i samhället som helhet. Många börjar inse att det inte är själviskt att tänka på sig själv, i alla fall till en viss utsträckning. De flesta vet hur viktigt det är att äta rätt och röra på sig regelbundet. Och på arbetsplatserna har flera arbetsgivare börjat vidta större och minder åtgärder för att de anställda ska hålla sig friska på alla sätt och vis. 

Ett sätt kan vara genom att ge dem gratis eller subventionerade gymkort. Det är sant att i slutändan är det medarbetarna själva som måste ta sig dit och träna. Men om det inte kostar så mycket så är en ursäkt eliminerad. Många företag samarbetar med ett gym i närheten så att du lätt kan gå direkt efter jobbet, eftersom tid är en annan orsak som många ger för att de inte tränar tillräckligt. 

Bättre hälsa med nya sittplatser

Förutom det du aktivt kan göra för att må bra, som att äta sunt och motionera, så finns det en stor sak som arbetsgivaren kan ta hand om. Många sitter hela dagen, eller jobbar i någon annan monoton ställning. Med bra, ergonomiska möbler kommer du att må så mycket bättre. De som bara börjat med att byta ut sina kontorsstolar säger att de känner skillnad direkt. Se mer vad de har att erbjuda på https://www.ergoff.se/

Idag finns det en rad med sjukdomar eller krämpor som är direkt relaterade till din sittställning. Utryck som musarm och gamnacke är vanliga, och alla vet precis vad det handlar om. Men det är inte nödvändigt att du ska behöva ta mediciner eller sprutor bara för att du jobbar med en dator. Genom att börja med en del goda vanor, samt byta ut dina gamla kontorsmöbler, så kan du klara dig riktigt bra. Det finns ingen anledning att du ska må dåligt. Du sitter bättre med https://www.ergoff.se/produkter/ergonomiska-hjalpmedel/underarmsstod.html

En sund och trivsam arbetsplats

Förutom ergonomiska stolar så finns det flera andra hjälpmedel. Det har blivit vanligt med höj-och sänkbara bord, till exempel. Dessa gör det möjligt att hitta den perfekta höjden, vilket ju egentligen är ganska självklart med tanke på hur alla ser olika ut. Men många tycker även om att stå och jobba. Det är en trend som börjar få fart och som har visat sig vara bra för både ryggar och armar. Plus att du kan gå ner i vikt eftersom du bränner fler kalorier. Aftonbladets artikel visar hur viktigt det är med ergonomi på arbetsplatsen. 

I tillägg så har du fotpallar och ergonomiska tangentbord. De ger dig ännu mer stöd och tillåter kroppen att jobba på rätt sätt. Det handlar om att inte låta kroppen arbeta på fel sätt. Du kanske inte känner av det med en gång. Men efter några månader eller år av felaktiga ställningar kommer din kropp att säga ifrån på ett eller annat sätt. 

För att göra det ännu bättre för dig själv bör du se till att inte sitta allt för långa perioder i sträck. Det är så lätt att bli fast vid skrivbordet bara för att vakna upp några timmar senare med stela leder. Gör det istället till en vana att resa dig upp med jämna mellanrum. Sträck ut lite och sätt dig sedan ner igen, om du inte har tid att gå en sväng runt kontoret. Om du har svårt att komma ihåg kan du sätta ett diskret alarm på din mobiltelefon. Varje gång den vibrerar ska du ge din kropp en chans att återhämta sig. Ställ skrivaren och andra saker du kan behöva på ett ordentligt avstånd så du inte bara kan sträcka dig efter det du behöver. Tvinga dig själv att vara mer fysiskt aktiv. Låt aldrig en hel förmiddag passera utan att du har sträckt på dig. 

Det lönar sig att ta hand om de anställda

Som arbetsgivare är det en självklarhet att vara balanserad när det kommer till utgifter. Du kan gå långt i affärsvärlden om du har en budget, och tänker efter innan du fattar några beslut. Men vissa saker går inte att mäta direkt i intäkter och lönsamhet. Du måste se framåt och vara medveten om vad resultatet kan bli om du gör en viss sak. Eller om du underlåter att göra något. Personalen är helt klart en av dessa saker som det lönar sig att ta hand om lite extra. 

Det är sant att du redan betalar löner. Men du kan göra så mycket mer för att de ska trivas på jobbet. Trivsel är inte en bonus eller något extra. Det är en rättighet, och även något som lönar sig för ett företag. När medarbetarna känner sig uppskattade så jobbar de mer effektivt. När de ha bra sittplatser eller arbetsstationer så minskar antalet sjukskrivningar. Du kanske inte alltid ser en direkt koppling mellan dessa saker, men den finns där. Underarmsstöd och andra ergonomiska tips får du i den här artikeln i PC för Alla

Därför har det blivit allt vanligare att ge de anställda det där lilla extra. En fruktkorg i fikarummet, om möjligt lite flexibilitet med arbetstiderna, rabatt på gymmet och så vidare. Men även själva arbetsplatsen bör ses över. En trevlig atmosfär är gynnsam, med snygga färger och bra akustik. Ergonomiska möbler borde vara grundläggande, för det är ju här de tillbringar den mesta av sin tid. Allt detta kan ses som en investering, och en som brukar löna sig flera gånger om. 

Hälsa på arbetsplatsen viktig

Det låter lite krasst att säga att de anställda ska hållas friska så att de kan jobba ordentligt. Men det är något som faktiskt är av nytta för alla parter. Ingen vill vara sjuk eller ha ont, och de flesta måste jobba för att kunna betala sina räkningar. Så när arbetsplatsen är anpassad till personalen, med ergonomi varhelst möjligt, så ger det positiva resultat. Det gäller att satsa på att må bra, både fysiskt och psykiskt. Här kan både ledningen och medarbetarna samarbeta, för allra bästa resultat.