Fördelar med att äga en andel i travhäst

Det är dyrt att köpa en travhäst, plus alla kostnader man sedan har för att träna och tävla med den. För att kunna klara av allt detta måste man antingen vara rik- eller köpa en andel i travhäst.

MA139-städningDet kostar flera hundra tusen kronor att köpa en travhäst, och man får ofta räkna med minst 10 000 kronor i månaden för träning och tävlingsavgifter. Ju mer personlig träning man önskar, desto mer får man betala. För att få ut så mycket som möjligt av sin investering gäller det att välja ett bra stall med bra träningsbanor och personal.

Genom att dela upp kostnaderna är det lättare att ha råd att äga en travhäst. Det är vanligt att man är 20 stycken att ha en andel i travhäst, även om en del säljer fler andelar per häst. Om man delar upp 10 000 kronor på 20 personer så blir det bara 500 kronor per person. Detta är helt klart en överkomlig summa för de flesta.

Sedan hoppas man naturligtvis på att man köpt in sig på en vinnare. Men det tar tid innan en häst kan börja tävla. Ofta börjar man träningen när hästen är runt ett och ett halvt år gammal. Sedan tar det ungefär lika lång tid innan den börjar tävla. Förhoppningen är att hästen ska tjäna in kostnaderna när den börjar tävla. De största pengarna ligger i årgångsloppen, så man har flera chanser när man har andel i travhäst.

För många är det dock inte bara fråga om att vinna en stor mängd pengar. Att ha en andel i travhäst är en rolig hobby, och man deltar gärna i alla förberedelser och tävlingar. Många reser runt med sin häst, ibland blir man som ett gäng tillsammans med de andra som äger hästen. Det är spännande att se sin egen häst starta i ett lopp, även om man bara har en andel i travhäst. Ännu mer fantastiskt är det de gånger som hästen vinner. Den känslan är svår att matcha.

När man vill köpa andel i travhäst går man ofta genom en professionell firma som förmedlar kontakterna och tar hand om allt det lagliga. Man ser på vem som har avlat fram hästen, vilka hästar är dess föräldrar och vad de har för tävlingshistoria. Likaså kan man se på dess syskon och vad de har för temperament och vinster. Sedan är det bara att bestämma sig och fortsätta med träningen av hästen.