Fler brott mot äldre

äldre är en viktig del av samhället. Det spelar ingen roll vilken kultur du lever i. En äldre människa är den bro som behövs för att binda samman framtiden med historien. Du kan lära dig så mycket från dem, om saker som du kanske inte hade en aning om. Förutom rent praktiska saker så har de ofta gått igenom de samma känslor och händelser som dagens unga. 

Därför är det extra tråkigt när de äldre blir en måltavla för brottslingar. De flesta av dem är helt vanliga personer som förtjänar att äntligen få ta det lite lugnt. Som kanske har behov av hjälp och stöd på mer än ett sätt. När de inte kan känna sig trygga är det verkligen allvarligt. Tyvärr finns det skrupellösa tjuvar som har kommit på finurliga sätt att lura de äldre på. 

Ta hand om andra människor

I en del länder så finns det ingen äldreomsorg. Begreppet ålderdomshem eller hemtjänst existerar inte. En del tycker det är bättre så, men det är inte så lätt att jämföra seder och traditioner. Och egentligen spelar det ingen roll, det viktiga är att de äldre får den hjälp de behöver. Förresten är det inte bara äldre som kan känna att vissa tjänster är viktiga. Allt fler bokar nu in städning av olika slag för sina familjer. Behöver du flyttstäda i Örebro? 

Just flyttstädning är en stor sak. Det är jobbigt att flytta och du har tusen saker att tänka på. Genom att lägga över städningen på en professionell firma så slipper du en stor huvudvärk. De kan också komma hem och städa hos dig på en mer eller mindre regelbunden basis. Det kan vara oerhört skönt att komma hem till rena omgivningar. Du kan lägga din energi på viktigare saker, som familjen. 

Äldre måste vara försiktiga

Generationsklyftan märks lite extra nu för tiden när allting är elektroniskt. Du behöver inte vara lastgammal för att komma ihåg livet utan Bankomater och mobiltelefoner. När du gick till banken med en liten bok för att föra in hur mycket du satt in eller tagit ut. Därför är det extra lätt att lura de äldre med sådant som har att göra med moderna finesser. SVT berättar om rullatorbedrägerier i Örebro. 

Som en äldre person är det lätt att känna sig hämmad. Alla försöker säga vad du ska göra, från barnen till läkaren. Men istället för att slå bakut och vägra hjälp från andra så gäller det att hitta en balans. Naturligtvis är detta lättare sagt än gjort. Men om någon kommer och försöker få dig att göra något som är nytt, typ ge koden för att byta ut rullatorn, så ta en paus. Ring gärna upp någon du litar på och fråga vad det handlar om. Gör ingenting förhastat om du inte är helt säker på att det är korrekt. 

Värna om gamla människor

Det är sant att det finns kriminella element i samhället, av varierande ålder. Men lika hårt som de jobbar för att skada andra, så är polisen ändå steget före. Det används stora resurser för att ta hand om både unga och gamla. Dels med olika sätt att förhindra brott. För det är naturligtvis bäst om alla är skyddade och ingenting händer. Bra lås, säkra rutiner och polis som patrullerar på gatorna brukar vara till nytta. 

Skulle det värsta hända så kan de dock också hjälpa till att hitta fram till de skyldiga. Aftonbladet skriver om forensiska undersökningar i Örebro. Det ska vara svårt att begå brott. Om kriminella är medvetna om hur pass lätt det är för polisen att hitta fram till dem så kan det fungera som ett hinder. Det är inte bara dörrar och lås som stänger dem ute. 

Duktiga medarbetare som tar hand om andra

Det är vanligt med tjänster för att hjälpa andra. Hemtjänsten är ett bra exempel. Den är utbredd över hela landet, även om många klagar på att de inte får tillräckligt med bistånd. De kan hjälpa de äldre att sortera ut bland de många falska erbjudanden de får. Med bra hemtjänstpersonal så kommer du långt. 

Att ge tjänster kan vara ett yrke. Städning har fått ett uppsving de senaste åren och har nu blivit ett vanligare karriärsval. Folk trivs med att ha det rent omkring sig, och varför då inte boka in tjänsten från en professionell firma? Det är inte bara i samband med en flytt som de kan vara till nytta. Många äldre som inte är tillräckligt sjuka för att få hemtjänst bokar själva in städning och trädgårdsarbete från dessa företag. 

Det handlar om att ha kvalitet i ditt liv. Oavsett hur gammal du är så har alla intressen och behov. Ett rent hem är grundläggande, men det finns så mycket mer du kan göra med din tid. Genom att beställa vissa tjänster från andra så får du mer ork och tid över för dig själv. Du kan gå på kurs, jobba extra eller lära dig balett. Poängen är att du ska kunna göra vad du vill och då hellre låta någon annan ta hand om sådant som du kanske inte tycker är lika intressant. 

Slut på brottsligheten mot de äldre

För tillfället så verkar brott som riktar sig mot de äldre inte minska. Därför gäller det att själv vidta åtgärder för att skydda sig så mycket som möjligt. Lär dig hantera elektroniska hjälpmedel och lita inte på vem som helst. Tyvärr gäller det att vara försiktig, även om de flesta inte har något ont i sinnet.