Bygg dromhuset med glas 

Många drömmer om att bygga ett alldeles eget hus, helst tillräckligt stort och på en perfekt tomt. Ett flertal klarar av att förverkliga drömmen, i alla fall inom resonliga gränser. När man bygger eget så är det lättare att inkludera alla de detaljer som familjen tycker är viktig, eller som man helst inte vill leva utan. Samtidigt så kan bygget göras med de material som finns till hands, eller som man själv väljer.

Dream, woman, decor.

Glas är ett populärt material, och används allt flitigare vid nybyggen eller renoveringar. Ett vanligt sätt är genom att glasa in ett rum, gärna på baksidan där familjen tycker om att vistas i lugn och ro. Här finns det flera olika alternativ, till exempel med allt från en vägg av glas till alla fyra. Men det finns flera andra detaljer i hemmet som kan göras av glas, ett material som är både lätt att hålla rent och mycket tåligt. Dagens produkter är väl utformade och framställda, de håller ordentligt förutom att de är så snygga.

Inreda med glas

Ett bra ställe att använda glas på är till trappräcken och när uteplatsen ska gränsas av. Det är snyggt, men ger också luft och rymd åt hemmet. Ingen risk att någon ramlar av terrassen, men samtidigt så stängs inte naturen ute. Den blir en del av det hela, och det känns nästan som att man kan röra vid den genom räcket. Det här glasräcket har inga stolpar och är populärt för sin snygga design. En trevlig liten detalj som ger ett nästan osynligt intryck, och som gör att ögat istället fokuserar på det som finns runt omkring. Speciellt viktigt när trädgården står i blom eller man har snygga möbler utplacerade runt trappan. Om trappavsatsen är liten och trång så kan ett glasräcke förstora intrycket, det vidgar på ett unikt sätt.

I köket är det också bra att använda glas, det finns paneler som man sätter på väggen och som skyddar dem mot flott och mycket annat. De har inga fogar och är samtidigt lätta att hålla rena, något som ju är av yttersta vikt just i denna del av hemmet. Hos Glashem hittar du snygga glasräcken och mycket annat. Ett annat ställe där många föredrar glas är i duschen eller bastun. Ibland kan dessa utrymmen vara små, och utan glas blir det lätt klaustrofobiskt och trångt. En glasdörr eller vägg öppnar upp och ger en känsla av att rummet är större än verkligheten.

Planera sitt drömhus

Det är en fantastisk känsla att kunna planera sitt drömhus, att få med alla de små och stora detaljerna som kommer att göra det personligt och helt perfekt. Många gånger måste man kompromissa, men det gör inte så mycket. Ibland kan dessa diskussioner med leverantörer och byggmästare leda till nya förslag som kanske till och med är bättre än de första. I Expressen kan du läsa om paret som byggde drömhuset av återvunnet material som exempelvis glas.

En annan trend som har vuxit till sig är att dela av rummen med glas, det vill säga låta ljuset flöda från den ena ändan av hemmet till den andra. Detta är speciellt lämpligt i långa, smala hus, där rummen annars lätt blir något mörka. Det behövs olika rum, var och en med sitt eget syfte. Men det är inte alltid man har behov av total avskildhet, utan med en glasvägg så kan en person vara ifred men samtidigt ha allt det lyse som behövs.

För det är stor skillnad på dagsljus och konstgjort lyse. Med en lampa kan ett rum förvandlas och på vintern är det speciell viktigt att man har tillräckligt med lampor och belysning. Men om det är möjligt att kombinera detta med att få in solens eget ljus så kommer alla att må så mycket bättre. Solljuset minskar depressioner eller nedstämdhet, det skapar kemiska processer i kroppen som gör att personen känner sig glad.

Detta kan vara en av anledningarna till varför många inkluderar glas, fönster och inglasningar när de bygger sitt drömhus. Alla vill vara glada, och alla vill trivas i sitt hem. Med lite eftertanke och bra planering kan drömhuset bli ljust och luftigt, en plats dit alla dras och som man verkligen kan kalla ett hem.