Att välja mäklare

Innan man väljer mäklare ska man se lite på vad de har för erfarenhet. Många tycker om att samarbeta med en mäklarfirma som känner till det område där man bor eller vill flytta in till. Man vill ofta ha lite mer information om allt runt omkring bostaden, det är inte bara rummens kvadratmeter som är viktiga.

MU72-köpa bostadMed en mäklare som Bodirekt har man hjälp av kapabla fastighetsmäklare. Både säljare och köpare kan få goda råd, och man är inte bunden av ett ensamrättsavtal. Detta gör det lättare att få lägenheten såld, eftersom man kan ha flera järn i elden samtidigt. Man betalar inte förrän lägenheten är såld, om den säljs genom mäklaren.

Eftersom det ibland kan vara ganska stressigt att sälja eller köpa lägenhet behöver man någon som Bodirekt att hjälpa en genom processen. Man kan få ganska mycket extra pengar om man ser till att åtgärda vissa delar av huset innan man sätter det på marknaden. Men det finns också en del renoveringar som bara är ett slöseri med tid och pengar, och till och med kan dra ner priset.

Man kan få många goda råd av Bodirekt. Det kan låta logiskt att man ska få rätt att köpa en bostad om man lägger in det högsta budet, men så är faktiskt inte fallet. Säljaren har alltid rätt att välja vem han ska sälja till, och vilket pris han ska acceptera. Många faktorer förutom priset kan påverka hans beslut. Har man ett lånelöfte från banken eller kan tillträda bostaden vid utsatt tid, kan detta spela en stor roll.

Som köpare ska man också se mycket noga på lägenheten eller huset, och mäklaren kan vara till hjälp även här. Fuktskador, till exempel, kan kosta ganska dyrt, och det är ägarens ansvar att badrummets ytskick håller standard. Man bör också göra en slutlig städbesiktning innan man betalar hela slutsumman. Bodirekt kan hjälpa till med att veta vad man ska se efter, man har trots allt sett hundratals lägenheter och hus, om inte fler.

En annan sak som mäklare alltid rekommenderar att man ser på, och ibland hjälper till att tillhandahålla, är bostadsrättsföreningens ekonomiska situation. Här ska man framför allt se på lånens storlek i relation till föreningens inkomster. Man bör även ta en lite närmare titt på fönster och vattenledningar i föreningen, detta är något som kan bli ganska dyrt och omständigt att byta. Ibland kan ett lite högre pris vara att föredra framför en framtida renovering.