Alla kan ha en egen eldstad

Det finns få saker som kan sprida så mycket trivsel och glädje i ett hem som en öppen spis. Samtidigt kan man värma upp stora delar av huset med vedeldning, beroende på vilken typ av spis man väljer. Det är dock inte i alla hem som det passar med en öppen eld, utan då kan det vara bättre med insatskaminer.

MU29-eldOm man redan har en eldstad kan man bara mura in insatskaminer och täta till runt omkring. Annars är det lätt att bygga upp en ram av ett icke brännbart material, typ tegelsten eller lecablock. I princip är det som en stor ugn, med en lucka som man kan öppna för att lägga in ved. Priser på insatskaminer kan variera lite, beroende på storlek och utformning.

Man kan få insatskaminer i olika storlekar och fasonger. Till exempel kan man välja mellan horisontell eller vertikal kamin. Genom att ha en kamin med glaslucka kan man njuta av eldens flammor utan att behöva tänka på aska och sot. Det finns också modeller som har en hörnlucka, så man kan sitta på olika ställen i rummet och ändå se elden. Andra har glas i tre riktningar, då blir det verkligen ett blickfång.

Genom att jämföra priser på insatskaminer kan man få en som passar både hemmet och budgeten. Det är även möjligt att dela upp betalningarna, över en längre period. Insatskaminer är ett bra alternativ till olika typer av eldstad. Som med de flesta typer av vedeldning kan man komplettera med olika tillsatser eller välja en modell med speciell funktioner. Eftersom det finns så många olika storlekar och utföranden kan man nästan alltid hitta en som passar in i en befintlig eldstad.

Har man tillgång till billig eller gratis ved kan man spara mycket pengar på att ha en eller flera insatskaminer. Man ska då välja en modell som mest fokuserar på att sprida värme, och koppla den på rätt sätt. När man ser på priser på insatskaminer ska man också tänka på vad man ska använda den till och hur mycket man kan spara genom att använda den. Det är en kostnad i början, men man kan ganska snart spara in dessa utgifter.

Vare sig man väljer en modern modell, eller mer klassisk, är det fantastiskt med insatskaminer. Har man redan en eldstad är det lite billigare att installera, men annars finns det många möjligheter. Det finns ingen anledning till att vara utan en öppen eld.